Tiszteld a festett bálványokat! – Egy őrült zseni festményei a celebvilág anti-hőseiről, 2008, PEP! magazin

Posted by jún 18 2009

És mondá az Úrnő: Imádd és tiszteld a festett bálványokat!

Jézus Krisztus, Szent Johanna, Erzsébet királynő… ezek a néhai celebek levakarhatatlanul beírtak magukat az elmúlt évszázadok festőinek múzsái közé. Pedig ma is történnek világrengető események a sztárok vérrel es csillámporral átitatott világában. Ha te is azok köze tartozol, akik sosem értették: miért Ádám teremtése van a Sixtus Kápolna freskójára pingálva, es miért nem Britney Spears, amint barbecue szósztól csillogó kis csiklóját kivillantva felhajt egy pohárka tiszta vodkát, akkor kezdheted hirdetni az igét: az új évezred Michelangeloja ugyanis megérkezett.

A tálentum indiszkrét bája

A dolog –mint az utóbbi időben minden, ami kicsit is számít- az interneten kezdődött, amikor is egy 14 művésznevén alkotó fiatal hölgy megismertette a világgal Crabby-t, a rózsaszín rákocskát, aki imádja a friss levegőt és a napfényt… és mellesleg Paris Hilton klitorisza. Egy bájos Hello Kitty stílusú grafikán szemléltette az örökösnő szoknyája alól kikukucskáló tengeri herkentyűt, miután a neten elterjedt képek tanúlsága szerint Miss Hilton nunijának kificcenő fülecskéi bármelyik férfi nemiszerv hosszúságával felveszik a versenyt. David Beckham “Oly csini vagyok” feliratú portéja, mely fésülgethető, sminkelhető Barbie baba fejként ábrazolta Beckst természetesen olaj volt a tűzre, mikor pedig J.Lo-t és férjét a SzépSegg és a Szörnyetegként apposztrofálta, kiborult a hollywoodi bili. Egy ismeretlen underground festő San Franciscoból elérte, hogy a sértett celebritások ügyvédei országos televíziókban es tabloidokban követeljék védenceik jogait, ezzel pedig egycsapással vilaghirűvé tették 14 iróniától csöpogő honlapját, a galleryoftheabsurd.com-ot.

Értelem vs. Érzelem?

“Én nem portrékat készitek.” –reagált a művesznő az őt ért támadásra. “A képeim azokat a karaktereket ábrázolják, akiket a sztárok maguk formáltak meg egy-egy vilagraszoló botránnyal.” Ám a kultursznobokra, akik mélyseges elégtételként értekelik 14 munkásságát, amiért deklarálja a médiamocsár nyilvanvaló értéktelenségét, keserű csalódás vár. “Rajongok a szennylapokért, és imádom a celebeket, akiket megfestek.” – szól a vallomás. “Hazúgsag lenne azt állítani, hogy nem mokás a sztárokról dumcsizni. Ha valamelyik modellem megsértődik a róla készult képen, az csak annyit jelent, hogy nincs önkritikája, vagy humorérzéke.” A sajtóvadászat és az intelligencia tehát békében megfér egymás mellett, és ezt mi sem példázza jobban, mint hogy 14 nem csak ismeri a klasszikus festők munkásságát, de gond nélkül festi meg Lindsay Lohant ledér istennőként Boticelli stílusaban, vagy Angelina Jolie gigantikus ajkait Dali modorában. Ezzel pedig nem csak a kifigurázott sztárok fanatikus rajongóit fordítja maga ellen, de gyakran a vaskalapos műértők is felfortyannak. A művésznő tehát nem a talmi csillogásnak, hanem a korlátoltság bármely formájának üzen hadat.

“A festészetben a hegyikristály és a bélsár közt nincs különbség” Salvador Dali

14 zsenialitását mostanra tehát divat lett elismerni, hiszen a szupertrendi DVA Gallery Chicagoban önálló kiállítason mutatta be a grafikákat, fotomontázsokat és olajfestményeket, az M Modern galléria szőke shobiz csajokat felvonultató kiallítasán pedig rekord összegért kelt el Courtney Love arcképe. Kurt Cobain özvegye egyszeruen csak a női nem meggyalázásának nevezte a művet és a szóbeszéd szerint ő maga vásárolta meg a műtárgyat, hogy mielőbb eltörölhesse a Föld színéről. Ezzel azonban elkésett, hiszen olyan jelentős lapok, mint a New York Times kultúrtörténeti mérföldkőnek nevezik a honlapot, 14 pedig szociologiai és politikai témájú értekezések illusztrálására kap felkéréseket. A Cracked magazin címlapsztorijában példaul “a szezon legmenőbb kiegészítője egy egzotikus örökbefogadott gyermek” kérdéskört járta körül. Így kapott Madonna csemetéjének csokibarna bababőre Louis Vuitton mintát, és Svarowsky kristállyal kirakott kantárokat, hogy egy igazi fashion victim bárhova magával vihesse. 14 tehát újabb szintre lépett, hiszen immár faji kisebbségek képviselői is vádolhatjak a jogok sárba tiprásával. Mindeközben ő remekül mulat a körötte kialakult médiacirkuszon, hiszen tudja: ha az emberek nem lennének ennyire ostobák, nem volna kit megfestenie. Addig azonban, míg Beckhamék egyen-szőke tincsekkel feszítenek, Britney elfelejt tátogni nagy visszatérő koncertjén, Paris pedig új könyvet készül írni, míg nyári kényszerszabadságát tölti a börtönben ettől egészen biztosan nem kell tartania. És nekünk sem.

Steiner Kristóf