Lord Danger és a szintetikus ajkak – interjú a világhírű sminkmesterrel, James Molloy-jal a PEP! magazinban

Posted by jún 19 2009

Szöveg: Steiner Kristóf

Tavaszi lapszámunk címlapfotózására igazi sztár-sminkest hoztunk nektek, egyenesen Angliából. James Molloy szemtelenül fiatal, pereverz módon tehetséges, fanatikusan imádja Dolly Partont, és olyan tervezők ölik egymást a kegyeiért, mint Vivienne Westwood, vagy John Richmond. Ja, és egy napon született Özgével, a PEP! kedvenc cel-ebével. Miközben címlapfiúnk megszeppenve szépült a mester kezei alatt, mi egy interjúnak álcázott gerillaakcióval igyekeztünk ellesni egyedi technikáját.

Először is beszéljünk arról, milyen merénylet készül a mi Jánink ellen? A téma ugyebár a függetlenség. Milyen egy indie make up?

A cél az, hogy szertefoszlassuk a hiedelmet, miszerint az indie azonos a szürke, füstösen árnyalt szemekkel. Természetesen kiemelem majd a szemeket, de a smink összhatásában sokkal inkább emlékeztet majd a hetvenes, nyolcvanas évek divatjára. A londoni underground szcéna leginkább az elegancia irányába húz, ezért kiemelem a sápadt arcbőrt, és a szem körül határozott vonalakkal dolgozom majd.

Ha egy kialakult ötlettel érkezel egy fotózásra, a modelleddel történő első találkozás megváltoztatja a korábbi tervedet?

Mindenképpen. Mielőtt sminkelni kezdenék megismerkedem a modellem arcával. Jáni esetében butaság lenne a szemekre helyezni a hangsúlyt, hiszen különlegesen érzéki ajkai vannak. Ez nem egy természetes smink lesz. Az ajkak színei már-már szintetikusak lesznek, az orcákon pedig plasztik-hatás érvényesül majd.

Hát igen, ahogy elnézem az új pigmenteket nem éppen a visszafogottság és a romantika jut eszembe. Ezek igazi neon színek. Ez lesz most a menő?

Ez a címlap egy szupertitkos bekukkantást enged a vadíúj kollekcióba, ami csak nyár elején kerül majd az üzletekbe. Azokat sem hagyjuk cserben, akik eddig úgy érezték, hogy a MAC túl visszafogott az ő személyiségükhöz. Ezek a legerőteljesebb színek, amelyeket valaha láttam. Ez az egyik kedvencem: a paradicsom-piros. Már a neve is igéző: Lady Danger!

Wow, ez tényleg ijesztően gyönyörű! Tény, hogy a MAC mindenben az első, és mindenki más egy jókora lóhosszal lemaradva kullog utánatok. Mostanra igazi kultusza van szerte a világban. Te hogyan csöppentél ebbe a varázs világba?

Az éjszakai élet őrült figurái, a legmenőbb klubokban táncoló lányok és srácok mutattak utat nekem. Én nem „előregyártott” sminkeket akartam készíteni, hanem kísérletezni akartam. A MAC erre kiválóan alkalmas, hiszen tökéletesen illik egy tizenhat és egy hatvan éveshez, és épp olyan jól áll a srcoknak, mint csajoknak.

Ezek szerint nem volt mestered, akitől tanulhattál volna?

Sokaktól tanultam ezt-azt, de a legfontosabb az állandó próbálgatás és tesztelgetés volt. Állandóan kísérleteztem a barátaimon, és saját magamon is. Néhányan úgy vélik, a klasszikus sminkelés alapjainak elsajátítása mindennél fontosabbak. Én hiszem, hogy ha használod a képzelőerődet, bármire képes leszel.

Mostanra pedig a legnagyobb sztárok versengenek a kegyeidért. Hogyan jutott el a kísérletezni vágyó partyarc odáig, hogy Christina Aguilerát sminkeli?

Lehet, hogy unalmasan hangzik, de ez a sors keze. Sosem erőltettem semmit, nem vagyok törtető alkat. Egyszerűen csak így alakult: a megfelelő időben a megfelelő helyen voltam. Persze azért nem árt, ha tehetséges és talpraesett vagy. Ha ki akartam próbálni egy brutálisan zöld szemhéjat harsány narancssárga ajkakkal, senki nem mondta, hogy nem, ezt nem teheted. Meggyőzőnek kell lenned, ha akarsz valamit. Sem Christina, sem Fergie… pedig mindketten elképesztően erős személyiségek.

No igen, Fergie… Láttam a képeit az új kampányból. Bevallom őszintén, nem nagyon emlékeztet saját magára.

Hát igen, Fergie tipikusan az a modell, akit nagyon könnyű alakítani. Egy új sminknek köszönhetően egészen új arcot kap.

Hm, ráfér… És Christinával min is dolgoztál pontosan?

A turnéján készítettem el a make-up terveket, de az egyes állomásokon természetesen már más sminkes dolgozott az én irányelveim alapján. Egyébként a színfalak mögött dolgozni semmihez sem hasonlítható tapasztalatot ad. Az MTV díjátadó gálán például a táncosokat sminkeltük, és felejthetetlen élmény volt.

Ó, ezek szerint személyesen láttad azt a borzalmas nyitószámot Britney-től?

Nem, sajnos, én az európai díjátadón voltam. Egyébként meg ne bántsd őt, én imádom Britney-t!

Én is imádom, ő a példaképem! De vissza a sminkekre: a két órás koncert alatt nem olvad le a smink? Azt hittem, ilyesmire speciális termékeket használnak.

A MAC cuccokat egészen extrém körülmények között tesztelik. Tévéstúdiókban, a reflektorok fényében, táncpróbákon… vagyis mindenhol, ahol esély van arra, hogy leolvadjon a smink. Ezért is van ilyen sok MAC rajongó a hírességek között.

Igen, Paris Hilton a saját könyvében is megemlíti, hogy a kedvenc szájfénye a Prrr. Mit gondolsz, kik azok a hírességek, akik igazi divatdiktátorok a smink terén, és kik azok, akik inkább szánalmasak?

Paris abszolút leading lady! A bronzos bőr, a halvány pink ajak mostanra a védjegyévé vált. De elnézőnek kell lennünk a sztárokkal szemben, hiszen nekik is -épp úgy, mint nekünk- lehet rossz napjuk, amikor gyűrötten ébrednek, vagy tele vannak pattanásokkal. Igazságtalanság ezért bárkire vizes lepedőt húzni.

Na jó, szerintem te túlságosan elnéző vagy. Ha az egyik barátod megjelenne egy party-n amolyan nyolcvanas évek Madonna-stílusú, fekete szemöldökkel, ahhoz sem lenne egy-két szavad?

Oh, az rendkívül ikonikus lenne… és hát ha ő erre a lookra hajt aznap este, az már az ő dolga. Egyébként is! A barátaim tőlem kapnak potya make upokat.

Tényleg, mit szólnak a régi haverok, no meg a családod, hogy így beindultak a dolgaid? Büszkék rád?

Az igazat megvallva egy nagyon kicsi városkából származom. Amikor bejelentettem otthon, hogy sminkmester leszek, azt sem tudták, hogy létezik ilyen mesterség. Viszont amióta látják a nevemet a magazinokban megváltozott a véleményük. Az elmúlt tíz évben gyökeresen megváltozott a paletta: a sminkesek, fodrászok többé nem kizárólag nők. Mindenféle nem, faj, kor képviselteti magát a szépségiparban, és szerintem ez a jó irány.

Még mindig sminkeled magad, ha bulizni mész?

Persze! Ha egy kicsit napbarnítottabbnak, őrültebbnek, idősebbnek, vagy fiatalabbnak akar tűnni valaki a smink mindig a legjobb megoldás. Mostanra már a fiúk is felfedezték ezt, és egy londoni lassan ugyanannyi sminkelt fiút látsz, ahány kifestett lányt.

Nemsokára elkészül a címlap-sminkünk, úgyhogy felteszem az utolsó kérdést. Az utóbbi években sminkeltél koncerteken, reklámfilmek forgatásán, plakát és magazinfotózásokon és divatbemutatókon. Mi az, amit igazán a magadénak érzel ezek közül?

Számomra a legnagyobb élményt az adja, ha a kreativitásom szabadon szárnyalhat. Épp ezért az ehhez hasonló fotózásokat szeretem a legjobban. Ez az, amikor pontosan azt teheted, amit szeretnél, és nem te alkalmazkodsz egy stílushoz, hanem a stílus idomul hozzád.

www.maccosmetics.com

Kikértük James véleményét, mik azok az alap-darabok, amelyek egyetlen táskából sem hiányozhatnak, nemre, korra és úticélra való tekintet nélkül. Voilá!

Mattosító lapocskák – „Nem a legmenőbb, ha az arcunk csillog-villog a zsírtól.” Yuck!

Púder, vagy bronzosító – „Hogy sokáig megőrizd a matt, makulátlan hatást.” Cool!

Ajakápoló – „A pikkelyes ajkak senkinek sem állnak jól. Keress egy jó színt!” Yumm!

Színezett hidratáló – „Karikás szem, vörös orr, pattanás… mindent eltakar.” Oooh!

Szempillaspirál – „Ugyebár ez nem kérdés?!” Nooo!