Kérdések és válaszok Varga Zsuzsával – PEP! magazin, 2008 ősz

Posted by Sze 22 2009

Szöveg: Steiner Kristóf

Színes ruháiban úgy fest, mintha – afféle new age Hamupipőkeként – minden reggel kismadarak öltöztették volna fel. Méretre fúvott üvegcipellőt azonban nem árulnak a Fönici@ban, úgyhogy Zsuzsának várnia kellett, míg rálel arra a csillogó topánra, amely pontosan illik a lábára. Mostanra – úgy tűnik – megtalálta: zenét szerez és szöveget ír, klipet rendez, alkalmasint műsort vezet, és „barkácsklubjából” csak akkor kerül ki (ezer)mestermű, ha Zsuzsa százegy százalékosan elégedett a végeredménnyel. Talán ezért van, hogy Varga Zsuzsa koncerten ugrálni olyan érzéssel tölt el, mint mikor gyerekkorunkban átszökdécseltünk a kerti locsoló spricnije felett.

Már hosszú évek óta szólóban nyomod, mégis csak két albumod jelent meg. Miért csak ilyen ritkán rukkolsz elő újdonságokkal?
A kiadók nem szeretnek pénzt költeni a popra. Sokkal inkább előre kitalált, könnyen lecserélhető arcokra. Vagy mulatós-lemezekre. Én akkor adok ki lemezt, ha összejön rá a pénzem. Soha nem volt annyi, hogy évente milliós nagyságrendű összeget csoportosítsak át albumra, klipre, reklámra. Új dalok mindig születnek, koncerten kell őket meghallgatni. Jövőre lemezt tervezek. Újra házalok kiadóknál, aztán ha megint elhajtanak, szerzői kiadásban fog megjelenni. Vagy a Myspace-en.

Tudom, hogy nem szeretsz autogramot osztani. Volt már olyan, hogy elhajtottál egy fant, hogy te bizony márpedig nem írod alá a Pokémonos noteszét?
Az autogram hülyeség, mert aki kéri, tulajdonképpen semmit nem kap. Ha valaki mégis erre vágyik, én nem ellenkezem. De ha én szeretnék valamit a kedvencemtől, akkor inkább egy pofon a backstage-ben, mert elloptam a mp3-lejátszóját.

Miben más leginkább harmincasnak lenni, mint húszasnak, vagy tininek?
Sokkal szabadabb és infantilisabb vagyok, mint tiniként és sokkal jobban tudom, hogy mit akarok, mint három éve. Egyébként a legnagyobb sokk húsz éves koromban ért.

Van az a pénz, amiért kiállnál elénekelni a Kockahast vagy a Régi nyárt a közönséged elé?
Nem hagytam volna ott az akkori celebzenekaromat hét éve, ha szeretném még énekelni őket.

Úgy hallom, nagyon nagy nevek mixelik a dalaidat mostanság. Avass be minket a titokba, mi sül ki ebből a remix projectből?
Bocsánat azoktól, akiket itt nem sorolok most fel: Titusz, neo-s Kőváry Peti, Krizo a Realistic Crew-ból, Kevin a.k.a Fine Cut Bodies, Deutsch Gábor, alias Anorganik, Szabó Laci a hardcore Idoru-ból, Jutasi Tomi a Goulash Exotica főnöke, a skót határ mentén működő Fu-Rakk, Reza, Bergi, csak pár név, akik meghívást kaptak erre a neten megjelenő dupla virtuális remix-albumra. Azért dupla, mert a pályázat bárki számára nyitott. Aki kedvet érez, látogasson el a holnapra, töltsön le sávokat, aztán mutassa meg, mit tud. A „Barkácsklub srácokkal” című válogatás a profik és a szárnyaikat bontogatók találkahelye. Nagy respect az összes közreműködőnek már előre is!

Paris Hilton megcsókolta Lovefoxxx lábát egy fesztiválon. Azért mondom, mert tudom: te is CSS fan vagy. Van előadó, akit annyira tisztelsz, hogy megcsókolnád a lábát?
Szegény Paris- „The Bitch Said Yeah”! :-) Lábat nem csókolok, régebben is csak poszterképeken tündöklő színészeket. Például tizenkét évesen Tom Cruise képét. Nagyon megbántam, főleg amióta kiderült, hogy a szcientológia híve.

Nem minden célzatosság nélkül… várod már a karácsonyt?
Jajj, tudom, arra célzol, hogy gagyi vagyok, mert utálom a karácsony körüli kereskedelmi sokkot meg a sorban állást. A Mikulást, a cipőbe, fa alá dugott apró meglepetést, fadíszítést, illatos, fehér abroszt, családozást, meghitt csendet imádom. Na!

Az új klipedben kislányok amortizálnak le egy lakást. Te is ilyen vadul szoktál partizni?
A „Szállj ki a kocsimból”-ban kislányok partiznak egy lakásban és nagyon jó nekik. Az arcukra van írva. Az volt a feladat, hogy mindent, de tényleg mindent szabad. Partizni csak így jó!

Egy időben műsort is vezettél az Ötös csatornán, ami nagyon rövid időn belül megszűnt. Mi volt ez az egész?
Újságíró vagyok, nem ez volt az első tévés munkám. Lehet, hogy még viszontláttok valahol. Celebekkel a mellműtétükről nem lenne kedvem műsort csinálni. De ha nekem tetsző dologba hívnak, talán…

Amióta két zenetévénk van, valahogy szokás lett besorolni a művészeinket egy-egy kategóriába. Szerinted te Vivás vagy MTV-s arc vagy?
Mindkettő. És erre büszke vagyok!

Nyertél egy díjat a legjobb videóklipnek járó kategóriában. Hol tartod a Comet gömbödet? Őszintén…
Az elismerést a szívemben. A gömböt az Umbrella stábjának, a készítőknek adtam szeretettel. Mert úgy gondoltam, őket illeti. Majd az új klippel talán – mint rendező – én is nyerek egyet.

Mi volt életed két legnagyobb koncertélménye: fellépőként, és nézőként? Legjobb saját koncertélmény?

Idén eddig a Balatonsound volt! Imádtam, pedig még az áram is elment közben. Ezt meg a közönség imádta. Nézőként száz ilyen volt, de a top5 most legyen az Air, a Beastie Boys, a CSS, a R.H.C.P. és a !!!.

Neked mit jelent a PEP! magazin?
Sokáig vártam rá. És most itt van! Már nagyon kellett… :-)